INTERRAZ- Ευρωπαική Ζώνη Διασυνοριακών Δράσεων

 

INTERRAZ-Ευρωπαϊκή Ζώνη Διασυνοριακών Δράσεων.Μελέτη για ενιαίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.



Κοινωνικοοικονομική και χωροταξική μελέτη. Υποβλήθηκε στην Ευρωπαική Eπιτροπή από ελλαδικό πολιτικό φορέα.


European Union Interregional Action Zone,
European Commission, Brussels, 1994.

........................................
Ευρωπαϊκή Ζώνη Διασυνοριακών Δράσεων.
Μελέτη για ενιαίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.


 

To πρόγραμμα INTERRAZ βασίστηκε στη διαπίστωση ότι η οικονομική και πολιτισμική συνεργασία ανάμεσα στους λαούς της Ε.Ε και της Ανατολικής Ευρώπης και των βαλκανίων που σήμερα εξαρτάται ,εν πολλοίς, από την διακριτική ευχέρεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορεί να υποβοηθηθεί από ένα Ενιαίο Ευρωπαικό Πρόγραμμα.

Ο καθορισμός μιας Ζώνης Πολλαπλών Δράσεων στα πλαίσια αυτού ακριβώς του Ενιαίου Προγράμματος, δίνει την δυνατότητα στα κράτη μέλη της Ε.Ε να συντονίζουν με τρόπο συστηματικό τις διασυνοριακές επενδυτικές και αναπτυξιακές τους πρωτοβουλίες κάτι που δεν εξασφαλίζεται σήμερα από τα ειδικά διασυνοριακά προγράμματα  INTERREG,  PHARE και TACIS.

Ειδικότερα προτείνει Ενιαία Ζώνη Ειδικών Κινήτρων, βάθους 25-50 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της Ε.Ε με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Το INTERRAZ παρέχει γενναία κίνητρα στις επιχειρήσεις εκείνες που θα μετεγκαθίστανται και σε όσες λειτουργούν στα όρια της ζώνης με την καθιέρωση ειδικού χρηματοδοτικού και φορολογικού καθεστώτος και ενός συστήματος επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων κόστους εργασίας, ασφαλίστρων, κόστους μεταφορών, τιμολογίων υπηρεσίων κ.λ.π.

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα καλύπτει περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας και ολόκληρη τη Θράκη. Ειδικότερα η κύρια ζώνη αφορά τους νομούς:

l Θεσπρωτίας,

l Ιωαννίνων,

l Καστοριάς,

l Φλώρινας,

l Πέλλης,

l Κιλκίς,

l Σερρών,

l Δράμας,

l Ξάνθης,

l Ροδόπης και

l Έβρου

Επιπλέον η "ζώνη υποστήριξης" συμπεριλαμβάνει τους νομούς:

l Γρεβενών,

l Κοζάνης,

l Ημαθίας,

l Θεσσαλονίκης και

l Καβάλας

Εντός των ορίων της Ζώνης αναπτύσσονται οι ακόλουθες Δράσεις:

1.ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗΣ (BI.ΠΕ.TECH) - Renovation Industrial Zones

Όπου αξιοποιούνται ενισχύσεις έρευνας, τεχνολογίας, καινοτομίας και ανανέωσης εξοπλισμού και μεθόδων παραγωγής.

2.ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ(ΒΙ.ΠΕ.ECO) - Environment & Health Oriented Production Zones.

3. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ(ΤΟΥΡ.ΠΕ) - Environment & Culture Oriented Tourist Zones.

πολιτιστικού, περιηγητικού ,ορεινού τουρισμού , με στόχο την δημιουργία προυποθέσεων για τουρισμό 12 μηνών που θα συνδιάζει θάλασσα, βουνό, ιστορικά κέντρα ,οικολογία και υγιεινή διατροφή.

4. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - Environmental Action Zones

πάρκα προστασίας οικοσυστημάτων, ανάπλαση και δαιχείριση περιβαλλοντικών και βιολογικών αποθεμάτων (λ.χ Δέλτα Έβρου και Νέστου,Δαδιά,Γράμμος,Βίτσι,Λίμνες Κερκίνης, Καστοριάς, Πρεσπών, κοιλάδα Βίκου Αώου κλπ.)

5. ΖΩΝΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

σε επιλεγμένα σημεία της κύριας ζώνης με στόχο την τόνωση του διαμετακομιστικού εμπορίου, του μεταφορικού και μεταποιητικού έργου των παραμεθόριων περιοχών.


Για την ελληνική ζώνη του INTERRAZ η μελέτη αναλύει τις υφιστάμενες υποδομές, κυρίως τα διευρωπαικά δίκτυα ΕΓΝΑΤΙΑ (Ηγουμενίτσα-Θεσσαλονίκη-Κήποι) και ΠΑΘΕ(Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι) και προτείνει ως επιπλέον απαιτούμενες υποδομές δίκτυο περιφερειακών οδικών αξόνων, την διεθνοποίηση των αερολιμένων Ιωαννίνων,Καστοριάς και Χρυσούπολης και ένα πλέγμα ελικοδρομίων για ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού και μικρού cargo. H αξιοποίηση του ελικοπτέρου ως μέσου πολλαπλών χρήσεων για μια χώρα με την γεωμορφολογία της Ελλάδας μπορεί να επεκτείνεται πέρα από τις απαιτήσεις του INTERRAZ και σε χρήσεις που αφορούν την πυροπροστασία, την αστυνόμευση και, κυρίως, τον απεγκλωβισμό των απομακρυσμένων οικισμών της χώρας.
Επιπλέον στην μελέτη καθορίζονται τα κέντρα της ζώνης (διοικητικά, ιστορικά, οικονομικά) καθώς και τα κέντρα υποστήριξης. Επιτελικό ρόλο στο INTERRAZ καλείται να αναλάβει η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το INTERRAZ θα λειτουργήσει ως Ζώνη Εφαρμογής Πρότυπων Δράσεων σε μια σειρά προτεραιοτήτων της Ε.Ε όπως:

l Συναρτήσεις Πολιτισμού-Τουρισμού.

l Ανάπτυξη συμβατή με το Περιβάλλον.

l Κλαδική Αναδιάταξη του Βιομηχανικού Τομέα

l Οικολογικές εφαρμογές στην παραγωγή και

l Τόνωση της απασχόλησης στις υποβαθμισμένες συνοριακές περιφέρειες της Ε.Ε ,απασχόλησης κυρίως στελεχιακού δυναμικού.

Από μιαν άλλη σκοπιά το INTERRAZ είναι ζώνη δοκιμασίας και συμφιλίωσης των οικονομιών της Ανατολικής Ευρώπης με τους κανόνες των αντίστοιχων οικονομιών της Ε.Ε ιδιαίτερα εν όψει της πιθανής μελλοντικής προς ανατολάς διεύρυνσης της Ένωσης. 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το INTERRAZ προωθεί πολλαπλές διασυνοριακές δράσεις με τις αγορές και πολιτισμικές κοινότητες των Βαλκανίων. Οι επιχειρήσεις και κάθε είδους οργανισμοί που ήδη παρουσιάζουν ζηλευτή κινητικότητα στις γειτονικές χώρες θα αποκτήσουν τις υποδομές εκείνες αλλά και τα οικονομικά κίνητρα για μια πιο δυναμική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.

Η χωροταξική οργάνωση του INTERRAZ κατά μήκος των διευρωπαικών οδικών αξόνων αλλά και η προβλεπόμενη προσέλκυση επενδύσεων σύγχρονης τεχνολογίας εξασφαλίζει συγχρόνως την υποδομή για δυναμική παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών στις χώρες της βορειοανατολικής Ευρώπης.

Τα κίνητρα που παρέχονται στα όρια της ζώνης,  αναμένεται να εξασφαλίσουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης των παραμεθόριων περιοχών και να συγκρατήσουν μέσω της τόνωσης της απασχόλησης το τοπικό στελεχιακό δυναμικό που σήμερα τείνει στην εσωτερική μετανάστευση.

Η ελεγχόμενη απορρόφηση εργατικού δυναμικού από τις γειτονικές χώρες και η εξασφάλιση ενός "φράγματος λαθρομετανάστευσης" είναι ένας ακόμα στόχος του προγράμματος